Krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęsty i pożywny krem z żółtej cukinii, kalarepek i selera, przygotowany na wywarze ze skrzydełek kurczaka, podany z ziarnami słonecznika. Polecam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka
    2 marchewki
    1 seler z nacią
    1,2 kg żółtej cukinii
    1 cebula
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 kalarepki
    100 ml śmietanki 30%
    ziarna słonecznika do dekoracji
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z żółtej cukinii, kalarepki i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i wrzucić do wrzącej wody. Posolić, dodać liście laurowe, obrane marchewki oraz seler z nacią. Gotować do miękkości mięsa (około 35 minut).
    Cukinię umyć, wydrążyć pestki (jeśli mamy duże cukinie). Pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę.
    W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Dodać cukinię, posolić, dodać zioła prowansalskie, wymieszać i smażyć kilka minut. Przełożyć do garnka i wlać litr gorącego wywaru. Dodać kalarepkę pokrojoną w kostkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać ugotowany seler (nać usunąć) pokrojony na kawałki. Zblendować na gładki krem. Wlać śmietankę, doprawić do smaku pieprzem i solą. Nałożyć na talerze i posypać ziarnami słonecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować