Krem z zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczną, szybką i prostą w przygotowaniu, pełną warzyw zupę - krem. Zupa świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub groszkiem ptysiowym.

  • 30 min

Składniki:

  • - 650 ml bulionu drobiowego
    - 4 marchewki
    -1 pietruszka (korzeń)
    - 1 cebula biała
    - 1 puszka zielonego groszku
    - 1 łyżeczka podlaskiej przyprawy do rosołu
    - 1,5 łyżeczki oregano
    - olej do smażenia
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Marchewki i pietruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego się bulionu wraz z 1 łyżeczką podlaskiej przyprawy do rosołu i 1,5 łyżeczki oregano.

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym, a następnie dodajemy ją do gotujących się warzyw.

    Wszystko gotujemy o momentu, aż warzywa nabiorą miękkości.
  • 2 2. Groszek odcedzamy z zalewy i dodajemy do garnka - wszystko gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.
  • 3 3. Całość miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowy krem podajemy z ulubionymi dodatkami: świeżym pieczywem, groszkiem ptysiowym lub z kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować