Krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jedna z moich ulubionych, poprawiających nastrój zup - pyszny i prosty krem z groszku z chrupiącym słonecznikiem poleca się na obiady :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku
    2 łyżki masła
    1 litr domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
    3-4 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
    4 łyżki ziaren słonecznika
    Sól, pieprz
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z zielonego groszku z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim około 10 minut groszek (również ten mrożony). Kiedy groszek lekko zmięknie i się zarumieni wlewamy sok z cytryny i domowy wywar i gotujemy zupę pod przykryciem około 20 minut.

    Po tym czasie zupę odstawiamy na bok, aby trochę przestygła. Przestudzoną zupę blendujemy, z powrotem podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na gorącej suchej patelni prażymy ziarna słonecznika aż nabiorą ładnej złotej barwy.

    Doprawioną zupę nalewamy do miseczek lub filiżanek na środku każdej porcji kładziemy po 1 łyżeczce jogurtu naturalnego (za pomocą wykałaczki możemy jogurtem narysować wzór ) i posypujemy prażonym słonecznikiem, zupę serwujemy od razu, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować