Krem z zielonego groszku z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą i jasnozieloną część pora przekrój wzdłuż na pół i opłukaj pod bieżącą wodą, posiekaj na poprzeczne kawałki. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz, opłukaj, pokrój w kostkę.
2.W dużym i szerokim garnku roztop 2 łyżki masła, dodaj pory i zeszklij je mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty, następnie dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, posól i dalej smaż mieszając co chwilkę przez około 3 minuty.
3.Wlej 5 szklanek wody i zagotuj. Przykryj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj groszek i gotuj na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez około 4 - 5 minut, aż groszek będzie miękki (nie można go za długo gotować bo zrobi się bardziej twardy).
4.Na chwilę przed końcem gotowania dodaj posiekaną kolendrę, dopraw solą i cynamonem. Zupę zblenduj na gładki krem.
5.Na patelni rozgrzej pozostałe masło, wrzuć posiekany czosnek i chili i krótko smaż. Wrzuć krewetki, tych które użyłam były lekko podgotowane, ale nie mrożone. Krewetki tylko obtocz takim masłem i lekko podgrzej, dosłownie pół minuty. Za długie smażenie spowoduje, że będą gumowate.
6.Krem podawaj posypując świeżo zmielonym pieprzem, świeżą kolendrą, kroplą śmietany, szczyptą cynamonu, krewetkami i rustykalną bagietką lub z innym pieczywem.
Komentarze