500 g mrożonego groszku /zostawić kilka do dekoracji/
1 średnia cebula
1 większy ziemniak
800 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
otarta skórka z połowy cytryny
oliwa
Jak zrobić Krem z zielonego groszku z bekonowymi chipsami i prażonymi migdałami?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.
Dodać zielony groszek, wszystko razem poddusić.
Dodać bulion warzywny, gotować do miękkości warzyw na małym ogniu.
Cytrynę sparzyć, skórkę z połowy cytryny zatrzeć na tarce o drobniutkich oczkach.
Zupę zblendować.
Krem przyprawić solą i pieprzem, dodać otartą skórkę z cytryny.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Szynkę szwarcwaldzką usmażyć na chrupiąco.
Krem podawać z chipsem bekonowym i prażonymi migdałami, udekorować kleksem śmietanki i zielonym groszkiem.
Komentarze