Niezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie.
1 godz. 5 min
Składniki:
500g mrożonego zielonego groszku
10cm białej części pora
2 cebule
2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej
2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju
sól morska
pieprz
1 litr bulionu drobiowego
200g serka mascarpone
jogurt naturalny (opcjonalnie)
Krem z zielonego groszku, trawą cytrynową i miętą pieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por dokładnie umyć i pokroić w paski a cebulę w piórka, a następnie wrzucić do garnka i zrumienić na rozgrzanym oleju. Wlać bulion drobiowy i całość zagotować. Wsypać rozmrożony zielony groszek
i gotować około 6 minut. Następnie dodać sok z cytryny, miętę, trawę cytrynową i wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodać serek mascarpone i całość wymieszać. Doprawić solą morską i pieprzem.
2.Podawać z łyżką jogurtu naturalnego (opcjonalnie).
Komentarze