Krem z topinambura

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa krem do którego wykorzystałam korzeń topinamburu, polski odpowiednik żeń szenia. Zupa pożywna i idealna na zimowe chłody. Topinambur jest najlepszy po pierwszych przymrozkach do wykopania z ziemi. Jak ktoś ma dostęp do niego nic bo nie będzie kosztował.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki rosołu
    1 duży ziemniak
    15 dkg selera
    1 pietruszka
    20 dkg korzenia topinamburu
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    sól, pieprz
    1 łyżeczka octu

Krem z topinambura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • seler i pietruszka starta 1.
    Topinambur skrobię jak ziemniaki młode, dokładnie myję i przekładam do miseczki z wodą i odrobiną octu. Nie ściemnieje przez to. Kilka korzeni topinamburu odkładam.
  • topinambur z warzywami gotowany 2. Do garnka wlewam rosół, dodaję obrany i pokrojony seler oraz korzeń pietruszki. Dodaję topinambur i gotuję na wolnym ogniu do miękkości około 40 minut. Po ugotowaniu miksuje blenderem. Dolewam śmietankę kremówkę i chwilę jeszcze podgrzewam ale nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem.
  • topinambur chipsy podsmażone 3. Resztę topinamburu kroję w plastry i przesmażam na maśle klarowanym. Zupę krem podaję z chipsami z korzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy