Krem z soczewicy z salsiccią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Typowo jesienna zupa - pożywną, gęsta, rozgrzewająca i pikantna!

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g czerwonej soczewicy
    3 marchewki
    2 pietruszki
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    4 ząbki czosnku
    sól,pieprz
    1/2 łyżeczki papryki wędzonej
    3 liście laurowe
    ostre papryczki, zmielone lub świeże
    2 l przegotowanej wody
    1-2 łyżki masła

    mała kiełbaska salsiccia

Krem z soczewicy z salsiccią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. soczewicę przepłukać

    czosnek i cebulę posiekać
    marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plastry
    paprykę pokroić na mniejsze kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych

    roztopić masło, dodać warzywa i lekko podsmażyć
    dodać wodę, soczewicę, liście laurowe, sól i pieprz

    gdy warzywa zmiękną doprawić papryką wędzoną i chilli

    kiełbaskę pokroić w plastry, wstawić na kilka minut do piekarnika, żeby się przypiekła

    zupę zmiksować na krem, podawać z kiełbaską

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy