Krem z selera z pikantnym chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obierz selera i cebulę, pokrój na plastry, wrzuć na niewielką ilość oliwy i podsmaż nie rumieniąc. Kiedy będzie dość miękki dodaj bulion (np. rozpuszczoną bulionetkę, jeśli nie masz czasu przygotować własnego bulionu) i gotuj przez 20 minut aż seler będzie miękki - możesz przykryć przykrywką.
2.Zmiksuj blenderem na gładki krem, spróbuj, dodaj soli i czarnego pieprzu do smaku aż osiągniesz pożądany poziom wyrazistości. Pamiętaj o konsystencji, to ma być zupa krem, jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedź i dopraw do smaku, jeśli zbyt rzadki, spróbuj odparować wodę poprzez dłuższe gotowanie albo łap za następnego selera ;)
3.Pokrój plastry chorizo na kształt, jaki lubisz np. trójkąty. Kiedy krem będzie gotowy rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż kawałki chorizo aż będą chrupiące - to nie trwa zbyt długo, więc nie odchodź od kuchenki.
4.Prezentacja kremu wygląda następująco: najpierw nalewamy krem, potem wyławiamy z oliwy kawałki pysznego chorizo i zatapiamy je w zupie w dowolnej konfiguracji, jaka tylko nam się podoba. A teraz bardzo ważny składnik: oliwa z pysznym pikantnym tłuszczem, który wytopił się z chorizo podczas podsmażania. Weź łyżkę i finezyjnie polej zupę. Ostatni etap to posypanie zupy natką pietruszki.
5.Teraz jedyne co Ci pozostaje, to zjedzenie tej pysznej zupy, pamiętając, że seler świetnie działa na potencję ;)
Komentarze