Krem z selera z chipsami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jestem fanką selera, uwielbiam go w każdej postaci! Seler jest warzywem wciąż niedocenianym, traktujemy go jako składnik włoszczyzny. Czas to zmienić!

  • 30 min

Składniki:

  • 2 średnie selery
    2 małe ziemniaki
    1por
    1 cebula
    0,5 szklanki śmietanki kremówki
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    grzanki
    sól, pieprz

Krem z selera z chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chipsy z selera: Seler umyć i obrać. Pokroić w bardzo cieniutkie talarki.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200′C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać kawałeczki selera jeden koło drugiego. Pokropić lekko oliwą i poprószyć słodką papryką i solą. Piec około 15 minut.
    Zupa:Cebulę pokroić w kostkę, od pora odciąć zielone liście, a białe części pokroić drobno, czosnek posiekać. Te trzy składniki przysmażyć na odrobinie oliwy. Ziemniaki selera obierać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku, smażyć przez chwilę, po czym dodać bulion. Całość gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować na gładką masę, dodać śmietankę, doprawić do smaku. Podawać z chipsami z selera i grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy