Pyszna i kremowa kompozycja z białych warzyw, czerwonej cebuli z subtelnym posmakiem mleczka kokosowego. Zupa krem z orientalną nutą smakową. Potrawa prosta w przygotowaniu, a z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
50 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 średniej wielkości obrany seler korzeniowy (320 g)
3 większe czerwone cebule (łącznie 300 g)
1 duża obrana pietruszka (170 g)
2 ząbki czosnku
4 średnie obrane ziemniaki (łącznie 280 g)
3 łyżki oliwy lub oleju
2/3 szklanki mleczka kokosowego (80% - owy ekstrakt z kokosa, 18% tłuszczu)
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego 10% tłuszczu)
7 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
prażone ziarno sezamu białego do przybrania zupy
Krem z selera, czerwonej cebuli i pietruszki z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej. Dołożyć obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, wsypać curry, owoce kolendry, kurkumę, nasiona kozieradki, ostrą paprykę i cukier trzcinowy. Smażyć 5 – 7 min, mieszając. Następnie dodać drobno pokrojone seler i pietruszkę i jeszcze chwilę podgrzewać. Do zawartości garnka dodać rozdrobnione ziemniaki i wymieszać, wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 20 min (do miękkości warzyw). Mleczko kokosowe wymieszać z jogurtem – mieszankę wlać do garnka z potrawą, wymieszać, po czym zmiksować za pomocą blendera. Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne. Każdą porcję posypać prażonym sezamem.
Komentarze