Plusy tej zupy są takie że zupkę robi się ekspresowo i jest bardzo tania. Często gości u nas w piątkowe obiady . Mój mąż choc nie lubi selera - tą zupkę chętnie jada
Składniki:
Pęczek włoszczyzny
1 porcja rosołowa
2 większe selery
sól
pieprz
imbir mielony
2 liście laurowe
pieprz kolorowy w ziarnach
1 ząbek czosnku
pieprz cayenne
1.Do garnka wrzucamy obraną włoszczyznę, porcję rosołową, liść laurowy, pieprz w ziarnkach i obrany ząbek czosnku. Zalewamy 2 l wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 h
2.Z rosołu wyciągamy warzywa, porcję i przyprawy.
3.Selera obieramy, myjemy i wrzucamy do rosołu. Gotujemy do miękkości selera. Studzimy
4.Zupę miksujemy. Przyprawiamy solą dość sporą ilością pieprzu i 1/2 łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczką pieprzu cayenne
Komentarze