Seler to warzywo o intensywnym zapachu, dlatego warto przełamać go nutą mleka lub śmietany. Seler jest dobry na stawy, nerki, pomaga zwalczyć nadciśnienie, sprawdza się w dietach, bo oczyszcza i ma niewiele kalorii.
45 min
Składniki:
duży seler 1,5 l wody lub bulionu łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki zimnego mleka 150 ml śmietanki sól, pieprz starty ser żółty
1.Seler obrać i pokroić w cienkie krążki, włożyć do rondla. Zalać wrzącą wodą (wtedy dodać sól i pieprz) lub bulionem i gotować pod przykryciem około 20 minut - aż seler będzie miękki. Zmiksować przy użyciu blendera. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do zupy. Dodać śmietankę - jeśli zupa będzie jeszcze za gęsta dolać wody i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypaną żółtym serem.
Komentarze