Krem z pora z chlebową grzanką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad.Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna!Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu.

  • 25 min

Składniki:

  • 45 dag pora
    1 litr rosołu
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    pęczek natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    100 g serka śmietankowego topionego
    100 ml śmietany kremówki
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

    Grzanka chlebowa:
    kilka kromek (małych )chleba
    masło
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo Kremówka

Krem z pora z chlebową grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0x0q4lm 1. Pory oczyścić umyć pokroić w krążki, w rondelku roztopić masło z olejem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Łyżkę pora wyjąć zostawić do dekoracji.
  • image-1ax2ty9 2. Zalać rosołem i gotować do miękkości-10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać serek topiony oraz posiekaną natkę pietruszki,całość zmiksować blenderem zagęścić ubitą śmietaną kremówką. Doprawić do smaku gałką solą i pieprzem. Całość zestawić z ognia-ze śmietaną nie gotować!
  • image-1geu5v3 3. Grzanka z chleba: Masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smarować cienko każdą kromkę chlebka z obydwu stron podpiec na suchej patelni na chrupiąco.
    Podawać z zupą,udekorować pozostawionym porem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Por Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować