Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad.Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna!Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu.
25 min
Składniki:
45 dag pora
1 litr rosołu
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
100 g serka śmietankowego topionego
100 ml śmietany kremówki
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Grzanka chlebowa:
kilka kromek (małych )chleba
masło
3 ząbki czosnku
Krem z pora z chlebową grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory oczyścić umyć pokroić w krążki, w rondelku roztopić masło z olejem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Łyżkę pora wyjąć zostawić do dekoracji.
2.Zalać rosołem i gotować do miękkości-10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać serek topiony oraz posiekaną natkę pietruszki,całość zmiksować blenderem zagęścić ubitą śmietaną kremówką. Doprawić do smaku gałką solą i pieprzem. Całość zestawić z ognia-ze śmietaną nie gotować!
3.Grzanka z chleba: Masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smarować cienko każdą kromkę chlebka z obydwu stron podpiec na suchej patelni na chrupiąco.
Podawać z zupą,udekorować pozostawionym porem.
Komentarze