Krem z pomidorów i kabaczka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Aromatyczne, sycące danie. Fajny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.

  • 45 min

Składniki:

  • * 1 średni kabaczek

    * 6 pomidorów

    * 2 cebule

    * 3 ząbki czosnku

    * 0,5 l bulionu

    * pół cytryny

    * łyżka cukru

    * łyżka maggie w płynie

    * słodka papryka, sól, pieprz

    * 3 łyżki suszonej bazylii

    * tłuszcz do smażenia

Krem z pomidorów i kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki . Miąższ z kabaczka i pomidory kroimy w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni. Gdy cebula się ładnie zrumieni dodajemy resztę warzyw. Dusimy aż warzywa zmiękną. Do gotującego się bulionu dodajemy warzywa z patelni. Chwilę gotujemy. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok z połowy cytryny, cukier, maggie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Danie podajemy posypane suszoną bazylią.

Komentarze

Podobne przepisy