Krem z pietruszki

0 (0 ocen)

Zupa krem z pietruszki, złagodzona dodatkiem ziemniaków, z przyjemnym aromatem grzybów - opieniek oraz z kwaśna nutą winnego jabłka. Smak pogłębia dodatek ziół prowansalskich i chilli.

Składniki:

  • 3 duże pietruszki (łącznie 600g)
    5 średnich ziemniaków (łącznie 600g)
    2 średnie kwaśne jabłka (łącznie 300g)
    300 g oczyszczonych opieniek
    4 - 5 ząbków czosnku
    3 łyżki oleju
    5 szklanek bulionu warzywnego
    6 łyżek śmietany 12%
    1 - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    szczypta chilli
    do smaku: biały pieprz mielony, cukier, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Przystawki

Krem z pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z pietruszki 1. Pietruszki obrać, pokroić na małe kawałki. Czosnek posiekać. Warzywa przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć 5 min.
  • Krem z pietruszki 2. Do garnka wlać bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, następnie pokroić na cząstki (nie obrane ze skórki). Do garnka dołożyć ziemniaki, jabłka i opieńki (grzyby mogą być w całości). Wsypać zioła prowansalskie i chilli.
  • Krem z pietruszki 3. Gotować do miękkości (20 - 30 min).
  • Krem z pietruszki 4. Zupę lekko wystudzić i zblendować.
  • Krem z pietruszki 5. Dodać śmietanę - wymieszać. Krem doprawić do smaku. Podawać po ponownym podgrzaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować