Krem z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

Krem z pieczonych warzyw można użyć na różne sposoby: jako dodatek do pieczywa, sosów lub sos do makaronu. Pieczenie sprawia, że warzywa karmelizują się, są słodkie i wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • 3 marchewki
    2 pietruszki
    1 bakłażan
    1 cukinia
    1 czerwona papryka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
    1/2 szklanki wody
    sól, tymianek lub oregano - do smaku

Krem z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę.
    Warzywa wyłożyć na blaszkę do pieczenia, posolić, oprószyć ziołami, polać olejem, następnie dokładnie wymieszać.
    Dodać wodę i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec (ok. 25 min.) do czasu aż warzywa będą bardzo miękkie i zrumienione.
    Do upieczonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować na gładki krem. Jeśli będzie potrzeba przyprawić do smaku.
    Krem z warzyw przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy