Krem z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

Wyrazisty krem z pieczonych pomidorów. Jeden z moich ulubionych ;) Polecam!

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
    1 główka czosnku
    8-10 świeżych gałązek tymianku
    sól i pieprz
    4 łyżki oliwy
    1,7 l bulionu z kurczaka lub warzywnego
    świeża bazylia

Krem z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory przekroić w pół, umieścić je rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać do nich tymianek oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku. Całość przyprawić i polać oliwą. Piec w 220st.C około 25-30 minut, aż pomidory zmiękną, a skórka się zmarszczy. Upieczone pomidory przełożyć do garnka, wyciągając gałązki tymianku, a z łupinek delikatnie wycisnąć miąższ czosnku i dodać go do pomidorów. Zalać bulionem i gotować około 20 minut od momentu zagotowania. Następnie wrzucić listki bazylii i zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Krem ponownie gotować około 25 minut na wolnym ogniu do zgęstnienia. Podawać np. z listkami bazylii, jogurtem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: (książka: Jamie Oliver's Food Tube. Rodzinne przysmaki)

Komentarze

Podobne przepisy