Krem z pieczonych batatów

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pyszny, lekko słodki z nutą ostrości. Wspaniała odmiana od tradycyjnych zup.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - bataty: 2 sztuki
    - cebulka: 1 sztuka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - kawałek imbiru ok. 1 cm: 1 sztuka
    - ostra papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - rosół: 0.5 litra
    - sól, pieprz: 1 sztuka
    - śmietana: 1 łyżeczka

Krem z pieczonych batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z pieczonych batatów 1. Bataty myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut, aż będą mięciutkie.
  • Krem z pieczonych batatów 2. Po wyjęciu z piekarnika obieramy ze skórki. Po upieczeniu będzie łatwo schodzić.
  • Krem z pieczonych batatów 3. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Przesmażamy na odrobinie masła, posypujemy papryką ostrą i solą oraz pieprzem.
  • Krem z pieczonych batatów 4. Bataty rozgniatamy trochę widelcem przekładamy ro rosołu i dodajemy cebulkę z czosnkiem oraz starty imbir. Miksujemy na gładki krem.
  • Krem z pieczonych batatów 5. Przekładamy do talerzyka i dekorujemy śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy