Krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieram, kroję na plastry grube, skrapiam oliwą i też układam na blaszce. Paprykę piekłam przy okazji pieczenia chleba około 50 minut temp 200 stopni. Cebulkę i czosnek wyjmuje wcześniej z piekarnika jak zrobią się miękkie.
2.Papryki kroję na pól i pozbawiam nasion. Układam na blaszce, dodaję ząbki czosnku nie obrane. Paprykę wyjmuje jak skórka zacznie się przypalać i zrobi się lekko czarna.
3.Po wyjęciu z piekarnika wkładam ją do woreczka foliowego i zawiązuje. Wyjmuję po pięciu minutach, obieram ze skórki.
4.W jednym garnku miksuję żółtą, w drugim czerwoną paprykę do każdej dodaję obrany czosnek ze skórki oraz cebulę. Dalej miksuję, dolewam bulion, doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną. Chwilę podgrzewam zupy, wyłączam gaz i dodaję śmietanę ukwaszoną. Chleb kroję w kostkę i przesmażam na maśle klarowanym aż będzie chrupiący.Dwa rodzaje kremu podaję razem z grzankami i koperkiem.
Komentarze