Krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Gęsty i pożywny krem, lekko pikantny,

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    500ml bulionu warzywnego
    Olej rzepakowy
    Sól, pieprz do smaku
    Garść świeżych listków bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
    Kwaśna, gęsta śmietana (po łyżce na każdą porcję)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi ząbkami czosnku i pokrojoną na ćwiartki cebulą. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180⁰C. Upieczone warzywa przekładamy do strunowego worka foliowego i zamykamy na ok 20 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę, a miąższ przekładamy do garnka. Dodajemy bulion, upieczoną cebulę, czosnek oraz liście bazylii. Gotujemy na małym ogniu przez ok 30 minut. Mieszamy, by cząstki warzyw się nie przypaliły. Miksujemy. Krem podajemy z kleksem śmietany oraz grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować