Krem z pieczonego kalafiora z ziołową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co by tu dziś zjeść, co by tu dziś zjeść? Takie pytanie nurtowało mnie przed południem... Różne pomysły kłębiły się dziś w mojej głowie, by w końcu podjąć istotną decyzję, zrobię pyszną zupę - krem z kalafiora, którego najpierw upiekę, a dopiero później zmiksuję! Natomiast, dodatkiem do niej będzie "kruszonka" z mąki masła i natki! Myślę, że warto zapoznać się ze szczegółami tego przepisu, bo pracy przy tym nie tak wiele, a smakuje doskonale! No i to kolejna lekkostrawna zupa w moim jadłospisie... Zachęcam wszystkich do spróbowania!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały kalafior

    1 łyżka masła

    1,2 litra wrzątku

    2 łyżki śmietany słodkiej 18%

    sól, pieprz

    Kruszonka:

    3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    60 g mąki pszennej

    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem z pieczonego kalafiora z ziołową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z pieczonego kalafiora z ziołową kruszonką 1. Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do rękawa pieczeniowego z dodatkiem masła. W worku dokładnie łączymy składniki. Zapiekamy 40 minut w 180°C.



    Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra). Zagotowujemy, miksujemy i przecieramy przez sito. Zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



    Podczas pieczenia kalafiora, przygotowujemy kruszonkę: posiekaną natkę łączymy (palcami, rozdrabniając dokładnie) z mąką i masłem. Na blaszce wyłożonej pergaminem równomiernie rozkładamy kruszonkę i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować