Krem z pasternaku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa jest fantastyczna, bardzo aksamitna, o niepowtarzalnym smaku. I ten cudowny cytrynowy aromat roznoszący się po domu. Jeżeli jeszcze nie jedliście pasternaku, to koniecznie spróbujcie, bo naprawdę warto.

  • 40 min

Składniki:

  • 500g pasternaku
    5 łyżek masła
    2 ziemniaki
    900ml wywaru warzywnego
    sól
    biały pieprz
    gałka muszkatołowa
    2 plasterki boczku wędzonego
    2 kromki chleba
    oliwa z oliwek

Krem z pasternaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z pasternaku 1. Pasternak obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pasternak. Smażymy, od czasu do czasu mieszając przez 30 minut. Po tym czasie zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość blendujemy na gładki krem. Na patelni przesmażamy bardzo drobno pokrojony boczek. Następnie dodajemy chleb pokrojony w kostkę. Rumienimy. Zupę rozlewamy do naczyń, podajemy skropioną oliwą z oliwek oraz posypaną skwarkami i grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy