Krem z papryki ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam i moja mama także uwielbia.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 5 dużych, czerwonych papryk łyżka jarzynki lub 2/3 kostki rosołowe kilka ziaren pieprzu trzy ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli i oregano

Krem z papryki ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ok. 2 litrów wody dodajemy wszystkie przyprawy. Do tego dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy ok. 20 minut, aż papryka zrobi się bardzo miękka. Potem lekko studzimy zupę, po czym miksujemy ją blenderem, tak ażeby uzyskać jednolita masę. Wystarczy tylko jeszcze doprawić do smaku przyprawami. Na koniec do zupy wrzucam łyżkę śmietany, co bardzo wzbogaca jej smak. Należy podawać z grzankami. (Ja robię je sama. Smażę chleb posmarowany masłem i nasmarowany czosnkiem na patelni na złoty kolor).
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy