Krem z marchwi i pora

0 (0 ocen)

bardzo syta zupka, idealna na jesienno-zimowy czas :)

Składniki:

  • 2 łyzki masła
    cebula
    ząbek czosnku
    2 pory (białe części)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 kg marchwi
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    sól himalajska, świezo mielony, czarny pieprz
    750 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka soku z cytryny
    375 ml mleka
    +
    do podania: śmietanka 30 % (można pominąć)

Krem z marchwi i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maslo rozpuść w dużym garnku, dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj przez 7 minut mieszają cod czasu do czasu.
    Dodaj posiekany ząbek czosnku i pokrojone w plastry pory. Dodaj oliwe z oliwek i smaż wszystko przez około 7 minut.
  • 2. Dodaj obrane, umyte i pokrojone w plastry marchewki, cukier i slodką paprykę. Smaż przez kolejne 7 mnut. Dodaj bulion i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut (marchew musi być miękka).
  • 3. Zblenderuj zupę na krem i dodaj sok z cytryny i mleko. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z kleksem slodkiej śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy