Krem z marchwi z pomarańczami i imbirem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wykwintna zupa-krem z owocową nutą !

  • 30 min

Składniki:

  • 6 dużych marchewek
    1 cebulę
    1 pomarańczę
    1l bulionu drobiowego
    3 łyżki masła
    Imbir
    Curry
    Natkę pietruszki

Krem z marchwi z pomarańczami i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i podsmażamy na nim marchew. Kiedy ta się zrumieni, dodajemy cebulę. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, następnie przelewamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy aż marchew stanie się miękka.
  • 2. Ugotowaną marchew miksujemy w garnku za pomocą blendera. Do tak przygotowanej zupy dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, a całość doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i curry.
  • 3. Podajemy udekorowaną kleksem śmietany/jogurtu, natką pietruszki wraz z grzankami.
    Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

Komentarze

Podobne przepisy