Krem z marchwi z nutą imbiru

0 (0 ocen)

  • 60 min

Krem z marchwi. Przyznam,że trochę się go bałam. Kiedyś nie znosiłam gotowanej marchewki,ale zaryzykowałam. Nie żałuję.Wspaniała zupa na zimę,rozgrzewa,jest pikantna i zarazem słodka.Cudo!Na pewno będę ją często robić!

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na 2-3 porcje"

    - połówka pora lub 1 cebula
    - 400 g marchewki
    - 1 korzeń pietruszki
    - 500 ml bulionu warzywnego
    - kilka szt suszonych żurawin
    - skórka ćwiartki pomarańczy
    - 1 łyżka startego imbiru
    - 2 łyżki masła plus łyżeczka oliwy z chilli
    - śmietanka 12 %
    - pieprz

Krem z marchwi z nutą imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle i oliwie podsmażamy pokrojonego w piórka pora ( lub cebulę ). dodajemy pokrojone w grube plastry marchewkę i pietruszkę. Zalewamy bulionem. dodajemy imbir,żurawinę i skórkę z pomarańczy.gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą,pieprzem. Miksujemy na gładki krem.
    Przy podaniu polewamy śmietanką i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
    Można jeść ją samą lub z grzankami!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy