Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodycz marchwi i batatów podkręcona rozgrzewającym imbirem i chilli, zaskakująco dobra kombinacja z boczniakiem mikołajkowym. Krem ma intensywnie pomarańczowy kolor i jest bardzo sycący. Polecam na zimne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    600 g marchwi
    150 g ryżu długoziarnistego
    200 g boczniaka mikołajkowego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    400 g batata (słodki ziemniak)

    Składniki robocze:
    1,3 l wrzątku
    2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    1 łyżeczka płatków chilli
    1 łyżka masła
    sól, pieprz

    Dekoracja:
    3-4 listki kolendry
    1/2 łyżeczki słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Produkty do zupy 1. W dużym garnku zagotuj 1,3 litra wody. Marchewkę i batata obierz i pokrój w duże kawałki. Do gotującej wody wrzuć warzywa, gotuj aż będą miękkie. W połowie gotowania dodaj imbir i płatki chilli.
  • Smażenie boczniaków 2. Na patelnię wrzuć masło i rozpuść, dodaj grzyby i smaż je ok. 8 minut, często mieszając. Dopraw delikatnie solą i pieprzem.
  • 3. Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
  • Blendowanie na krem 4. Zupę zblenduj na gładko, dopraw solą.
  • 5. Zupę nalej na talerz, na środek połóż ryż - ok. 2-3 łyżek a na górę grzybki. Talerz udekoruj listkami kolendry i maleńkimi kleksami ze śmietanki.

Porady

Boczniak mikołajkowy inaczej boczniak Eryngii jest cennym źródłem witamin i minerałów. Charakteryzuje się jasnym, kapeluszem w kolorze szarobrązowym i grubym, twardym trzonem, w kolorze białym. Oprócz walorów smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą. Przede wszystkim są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal. Zatem to doskonały produkt dla osób dbających o zdrowie i linię. W owocnikach boczniaka wykryto obecność substancji działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi. To wystarczy do tego, by boczniakowi zapewnić stałe miejsce w naszej kuchni. Grzyby te nie wymagają mycia i można je przechowywać do siedmiu dni w lodówce. (źródło częściowo: planto.eu)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować