Słodycz marchwi i batatów podkręcona rozgrzewającym imbirem i chilli, zaskakująco dobra kombinacja z boczniakiem mikołajkowym. Krem ma intensywnie pomarańczowy kolor i jest bardzo sycący. Polecam na zimne dni.
0 (0 ocen)
Porady
Boczniak mikołajkowy inaczej boczniak Eryngii jest cennym źródłem witamin i minerałów. Charakteryzuje się jasnym, kapeluszem w kolorze szarobrązowym i grubym, twardym trzonem, w kolorze białym. Oprócz walorów smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą. Przede wszystkim są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal. Zatem to doskonały produkt dla osób dbających o zdrowie i linię. W owocnikach boczniaka wykryto obecność substancji działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi. To wystarczy do tego, by boczniakowi zapewnić stałe miejsce w naszej kuchni. Grzyby te nie wymagają mycia i można je przechowywać do siedmiu dni w lodówce. (źródło częściowo: planto.eu)
Komentarze