4 skrzydełka z kurczaka
5 dużych marchewek
150 g cukinii
1 korzeń pietruszki
2 nacie selera
2 liście pora
3 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
1 l wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek słodkiej śmietany
do smaku :
sól
pieprz
Krem z marchewki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Skrzydełka ugotować razem z warzywami do miękkości na małym ogniu, posolić.
Gdy wszystko jest prawie miękkie dodać koncentrat i gotować dalej.
Potem wyjąć seler i por ( jeśli chcecie możecie zostawić ).
Mięso ze skrzydełek oddzielić od kości.
Do wywaru z warzywami, dodać mięso ze skrzydełek, soczewicę i śmietanę i zblendować zupę na krem.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Zupę podawać gorącą z koperkiem.
Komentarze