Krem z marchewki i soczewicy

0 (0 ocen)

Pyszna, delikatna zupa krem na jesienne dni.

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
    5 dużych marchewek
    150 g cukinii
    1 korzeń pietruszki
    2 nacie selera
    2 liście pora
    3 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
    1 l wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    5 łyżek słodkiej śmietany
    do smaku :
    sól
    pieprz

Krem z marchewki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Skrzydełka ugotować razem z warzywami do miękkości na małym ogniu, posolić.
    Gdy wszystko jest prawie miękkie dodać koncentrat i gotować dalej.
    Potem wyjąć seler i por ( jeśli chcecie możecie zostawić ).
    Mięso ze skrzydełek oddzielić od kości.
    Do wywaru z warzywami, dodać mięso ze skrzydełek, soczewicę i śmietanę i zblendować zupę na krem.
    Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
    Zupę podawać gorącą z koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy