Krem z marchewki

0 (0 ocen)

Rozgrzewający, w sam raz na zimowe obiadki

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
    300 g marchewki
    2 szalotki
    2 średniej wielkości ziemniaki
    ok. 1,5 cm świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki ryżu (u mnie paraboiled)
    śól, świeżo zmielony pieprz
    ostra papryka
    1 łyżka masła

Krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z marchewki 1. Do garnka wrzucamy masło, do tego posiekaną szalotkę. Podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Marchewkę obieramy, kroimy w plastereczki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do szalotki, chwilę podsmażamy. Dodajemy ryż, zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a ryż ugotowany. Całość blendujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego lub greckiego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy