Krem z lawendą i karmelem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lawenda pięknie pachnie i świetnie smakuje

  • 20 min

Składniki:

  • Mleko: 250 ml mleka, 4 białka, 200 ml świeżej śmietany, 50 g cukru trzcinowego, 1 łyżka miodu lawendowego, 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy, 1 cytryna, sól

    Karmel: 200 g cukru, 40 ml wody, 1 cytryna, 2 łyżki grappy

Krem z lawendą i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu umieścić mleko,śmietanę, cukier,miód, kwiat lawendy i kawałek skórki z cytryny. Zagotować, mieszając i odstawić do wystygnięcia. Przecedzić. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i połączyć z mlekiem. Uzyskany krem rozłożyć do foremek i pozostawić na parze, wstawiając na 40 - 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Do rondla wsypać cukier, wlać wodę i włożyć pokrojoną w plasterki cytrynę. Postawić na ogniu i gotować, aż zawartość zacznie zmieniać zabarwienie. Dodać grappę, ponownie doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Podawać krem z karmelem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy