Krem z kurek i pietruszki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Aromat kurek przeniosłam do pysznej zupy krem:).

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 300 g kurek (mogą być mrożone)
    3 duże korzenie pietruszki
    2 duże ziemniaki
    2 marchewki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta pieprzu
    sól do smaku
    ser cheddar i natka pietruszki do posypania

Krem z kurek i pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę, marchew, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Wraz z czosnkiem i kurkami umieszczamy w garnku, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 1 godzinę.
  • 2. Całość przestudzamy, miksujemy blenderem do powstania gładkiej masy (odkładamy kilka grzybów do dekoracji). Dodajemy śmietanę i przyprawy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
  • 3. Zupę przed podaniem posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy