krem z kurek

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo sycąca zupa- krem z kurek

  • 15 min

Składniki:

  • Na wywar:
    2 skrzydełka z kurczaka
    100-150g łopatki lub innego mięsa
    woda
    marchew
    pietruszka
    kawałek selera naciowego
    liść pora
    liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego
    przyprawa warzywna do zupy

    0,5 kg kurek
    100 ml śmietanki 30%
    cebula
    pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek suszony
    4-5 ziemniaków
    łyżka oleju

Krem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj wywar warzywno- mięsny.
    Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z zupy wraz z warzywami.
    W połowie gotowanie dodaj kurki.
  • 2. Cebulkę pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju z tymiankiem. Dodaj do zupy.
  • 3. Pod koniec gotowania dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy te będą już lekko miękkie, zdejmij garnek z ognia. Dodaj do zupy kawałki mięsa z łopatki oraz skrzydełek. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw gałką muszkatołową, solą lub przyprawą do zupy oraz pieprzem.
  • 4. Zupę podawaj z kleksem śmietany i grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy