Aromatyczny gęsty krem o pięknym rudym kolorze z pachnących , sezonowych kurek oraz młodych warzyw. Jego wspaniały zapach wyłania się już podczas smażenia grzybów , a w ustach zostawia wspaniały smak.
1.Kurki dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło , smażyć grzyby wraz z cebulą do miękkości.
2.Ziemniaki ,marchew oraz pietruszkę obrać , umyć , pokroić na mniejsze kawałki.
Warzywa zalać rosołem/bulionem(gdyby nie zakrywał w całości warzyw dolać wody) , gotować do miękkości.
Gdy będą pół miękkie dodać całą zawartość patelni, doprawić solą i pieprzem wg.gustu.
3.Gotową zupę zmiksować blenderem na gładki krem( spróbować , ew.doprawić).
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wg.smaku z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze