Krem z kurek

0 (0 ocen)

Aromatyczny gęsty krem o pięknym rudym kolorze z pachnących , sezonowych kurek oraz młodych warzyw. Jego wspaniały zapach wyłania się już podczas smażenia grzybów , a w ustach zostawia wspaniały smak.

Składniki:

  • 1,5l.bulionu rosołu lub bulionu
    400g.kurek
    100g. serka topionego śmietankowego
    2 białe cebule
    3 marchewki
    3 ziemniaki
    1 pietruszka
    2 łyżki masła
    sól , pieprz
    kwaśna śmietana
    natka pietruszki

Krem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażone kurki z cebulą 1. Kurki dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć.
    Cebulę pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło , smażyć grzyby wraz z cebulą do miękkości.
  • 2. Ziemniaki ,marchew oraz pietruszkę obrać , umyć , pokroić na mniejsze kawałki.
    Warzywa zalać rosołem/bulionem(gdyby nie zakrywał w całości warzyw dolać wody) , gotować do miękkości.
    Gdy będą pół miękkie dodać całą zawartość patelni, doprawić solą i pieprzem wg.gustu.
  • 3. Gotową zupę zmiksować blenderem na gładki krem( spróbować , ew.doprawić).
    Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wg.smaku z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy