Krem z kurczaka

4.48 (172 ocen)

Ten krem uwielbia mój chrześnik, zawsze z chęcią go zjada prosząc o dokładkę ;)

Składniki:

  • 60 dag kurczaka
    2 marchwie
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    150 ml śmietany kremówki
    1 cebula
    1 łyżeczka masła
    estragon świeży lub suszony
    rozmaryn świeży lub suszony
    2 ziarenka ziela angielskiego
    liść laurowy
    3 ziarenka pieprzu
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    grzanki lub groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Grzanki

Krem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z kurczaka 1. Kurczaka umyć, włożyć do garnka zalać ok 2 l. zimnej wody, zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć. Por umyć. Do gotującego się kurczaka dodać warzywa jak również ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Gotować na małym ogniu do miękkości. Gdy kurczak i warzywa będą miękkie przyprawić solą i pieprzem. Wywar przecedzić tak aby mieć ok 1,5l płynu. Z kurczaka usunąć skórę i kości, mięso pokroić, jak również marchewkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.W rondlu rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Do cebuli wlać połowę wywaru dodać kurczaka, marchewkę, estragon, rozmaryn. Podgotować ok 10 min. Przestudzić. Zmiksować na gładką masę. Zagotować wlewając resztę bulionu, śmietanę zahartować dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować