Krem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, włożyć do garnka zalać ok 2 l. zimnej wody, zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć. Por umyć. Do gotującego się kurczaka dodać warzywa jak również ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Gotować na małym ogniu do miękkości. Gdy kurczak i warzywa będą miękkie przyprawić solą i pieprzem. Wywar przecedzić tak aby mieć ok 1,5l płynu. Z kurczaka usunąć skórę i kości, mięso pokroić, jak również marchewkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.W rondlu rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Do cebuli wlać połowę wywaru dodać kurczaka, marchewkę, estragon, rozmaryn. Podgotować ok 10 min. Przestudzić. Zmiksować na gładką masę. Zagotować wlewając resztę bulionu, śmietanę zahartować dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Komentarze