Krem z kukurydzy z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka, aromatyczna i bardzo słoneczna zupa krem z kukurydzy, podkreślona mlekiem kokosowym i serwowana z chrupiącą, lekko paprykową kiełbasą :)

  • 30 min

Składniki:

  • 250 ml rosołu lub bulionu
    200 ml kokosowego mleka
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 duży ziemniak
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    ½ łyżeczka kurkumy
    3 plasterki świeżego imbiru
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka oliwy
    150 gram kiełbasy wędzonej
    Garść świeżej kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z kukurydzy z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy rosół lub bulion, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, marchewkę, opłukaną i odcedzoną kukurydzę a także ząbek czosnku i imbir. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy odrobinę kurkumy i wlewamy mleko kokosowe – gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę blendujemy ( możemy przetrzeć zblendowaną zupę przez sitko – będzie gładsza), i gotujemy ją jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy ostrą paprykę i chwilę przesmażamy. Kiełbasę kroimy na plasterki i podsmażamy ją aż do zarumienienia na paprykowej oliwie. Zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem. Nalewamy porcję na talerz, na wierzchu układamy zarumienioną kiełbasę i całość posypujemy posiekaną kole drą, serwujemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować