Krem z kukurydzy z karmelizowanym makaronem marchewkowym

3.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Banalnie prosty w przygotowaniu krem z kukurydzy. Taki kremik to gratka dla fanów amerykańskiego ziarna, delikatna i aksamitna, słodka w smaku z lekką nutą pikanterii. Smak dodatkowo wzbogaciłam karmelizowanym makaronem z marchewki, to się nazywa słodycz :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kolby gotowanej kukurydzy
    1 litr bulionu warzywnego
    2 średnie ziemniaki
    po 1 łyżce oleju
    pół łyżeczki kurkumy i imbiru
    pół papryczki peperoni
    2 średnie marchewki
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z kukurydzy z karmelizowanym makaronem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie przez 15 minut. Z kolby kukurydzianej wycianamy kukurydzę, którą następnie przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju i pokrojonej papryczki peperoni. Do ugotowanych ziemniaków w bulionie podajemy podsmażoną kukurydzę, kurkumę oraz imbir. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. W tym czasie obieramy marchewki, wycinamy z niej makaron za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dorzucamy marchewkę i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec dodajemy cukier, smażymy do momentu skarmelizowania się cukru. Gotową zupę należy zblendować i dodatkowo przetrzeć przez sito aby pozbyć się pozostałych skórek z kukurydzy. Tak przygotowany krem podajemy z skarmelizowaną marchewką i natką kolendry bądź pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować