Krem z kukurydzy po tajsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

kukurydziana zupa na sposób tajski

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody lub bulionu
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    pół puszki mleka kokosowego
    puszka kukurydzy konserwowej Pudliszki
    łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
    łyżeczka ostrej papryki
    łyżeczka suszonej kolendry
    garść suszonych grzybów mung
    sok z połowy limonki
    sól

Krem z kukurydzy po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć z cebulą.
    Całość zalać wodą (wtedy dodać sól) lub bulionem, dodać mleko kokosowe i odsączoną z zalewy kukurydze.
    Doprawić trawą cytrynową, ostrą papryką, kolendrą i dolać sok wyciśnięty z limonki.
    Wrzucić grzyby mung.
    Całość gotować od momentu zawrzenia przez 10-15 minut.
    Zmiksować przy użyciu blendera, jeśli trzeba doprawić solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy