Krem z kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rozgrzewający do granic możliwości

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 świeże kolby kukurydzy
    1 szkl. bulionu warzywnego
    2 łyżki pietruszki (nie polecam suszonej)
    biały pieprz
    słodka papryka
    chili
    1 szkl. mleka
    1 łyżeczka cukru

Krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę oczyszczamy z liści i włosia. Całe kolby włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać mleko i łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości, odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Ciepłe (ale nie gorące!) kolby "obieramy" nożem, tzn. tak jak obieramy marchew ścinamy z góry do dołu ugotowane ziarna kukurydzy. Wsypujemy do garnka, dodajemy bulion i miksujemy blenderem. do powstałej masy wsypujemy pietruszkę i doprawiamy do smaku.

Porady

Aby była mocno rozgrzewająca wystarczy dodać więcej chili i ewentualnie odrobinę sproszkowanego imbiru (ilości minimalne).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy