Kwaśny krem z kiszonej kapusty z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw, pachnącego wędzonego łososia i aromatycznego świeżego koperku to moja propozycja podania niezwykle popularnego i lubianego w naszych polskich domach kapuśniaku.
Krem z kiszonej kapusty z wędzonym łososiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki i seler obrać i pokroić w grubszą kostkę. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Następnie wlać wywar z żeberek, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, pieprz i gotować do miękkości warzyw.
2.Po tym czasie dodać kiszoną kapustę, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę gotować. Następnie wyciągnąć liście laurowe, ziele angielskie i zmiksować blenderem do postaci kremu. Chwilkę gotować na małym ogniu i ponownie całość dokładnie wymieszać.
3.Kremowy kapuśniak podawać z kleksem śmietany, plastrem wędzonego łososia i posiekanym koperkiem.
Komentarze