KREM Z KALAREPKI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa jest pyszna i zdrowa. Ma kremową konsystencję i wspaniały aromat.

  • 40 min

Składniki:

  • • 4 duże kalarepki
    • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
    • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 22 proc.
    • 20 dag kremowego serka topionego
    • 4 plasterki boczku
    • Sól, pieprz, szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki umyj, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • 2. W osobnym garnuszku wymieszaj 2-3 chochelki gorącej zupy ze śmietaną. Dodaj serek topiony i mieszaj tak długo, aż się całkowicie nie rozpuści. Połącz z zupą z kalarepki.
  • 3. Całość gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie garnek zdejmij z ognia. Kilka kostek kalarepki odłóż do dekoracji. Resztę zmiksuj na gładki krem.
  • 4. Plasterki boczku pokrój na mniejsze kawałki. Zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
  • 5. Umyj, osusz i posiekaj kilka gałązek szczypiorku.
    Zupę dopraw do smaku sola oraz pieprzem. Rozlej na talerze, udekoruj odłożona kalarepką. Posyp zrumienionym na patelni boczkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować