Krem z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepki umyj, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
2.W osobnym garnuszku wymieszaj 2-3 chochelki gorącej zupy ze śmietaną. Dodaj serek topiony i mieszaj tak długo, aż się całkowicie nie rozpuści. Połącz z zupą z kalarepki.
3.Całość gotuj razem jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie garnek zdejmij z ognia. Kilka kostek kalarepki odłóż do dekoracji. Resztę zmiksuj na gładki krem.
4.Plasterki boczku pokrój na mniejsze kawałki. Zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
5.Umyj, osusz i posiekaj kilka gałązek szczypiorku.
Zupę dopraw do smaku sola oraz pieprzem. Rozlej na talerze, udekoruj odłożona kalarepką. Posyp zrumienionym na patelni boczkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze