Krem z kalafiora z prażoną cebulką i pieprzem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa- krem z kalafiora z dodatkiem uprażonej cebulki z kwaskowa nutą cytrynowego pieprzu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g kalafiora
    500 g ziemniaków
    750 ml bulionu
    4 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek śmietany 30%
    sól
    cukier
    pieprz cytrynowy
    tymianek
    gałka muszkatołowa

    Ponadto:

    prażona cebulka

Krem z kalafiora z prażoną cebulką i pieprzem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na maśle.
  • 2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do cebulki, podsmażyć razem.
  • 3. Kalafiora podzielić na różyczki, wypłukać.
  • 4. Ziemniaki obrać,, umyć, pokroić w kostkę.
  • 5. Kalafiora i ziemniaki dodać do cebuli, chwilę razem przesmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem. Gotować ok 15 minut, do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • 6. Do garnka z warzywami dodać śmietankę.
  • 7. Zblendować.
  • 8. Przyprawić solą, cukrem, gałką muszkatołową i tymiankiem.
  • 9. Wierzch ozdobić prażoną cebulką i pieprzem cytrynowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy