Krem z kalafiora z orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smak kremu podkreśliłam serkiem topionym o smaku szynki. Dodatkowo aromat zupy można podkreślić kilkoma kroplami oleju , np. z pestek dyni.

  • 30 min

Składniki:

  • Skałdniki na 1 porcję

    a) składniki podstawowe z zestawu
    kostka serka topionego o smaku szynki
    garść ugotowanego makaronu orkiszowego
    3-4 orzechy włoskie

    b) składniki podstawowe dodatkowe
    5 różyczek kalafiora

    c)składniki robocze
    ok. 1,5 szklanki wody
    sól
    świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
    odrobina gałki muszkatałowej
    płaska łyżeczka masła
    3 łyżki mleka

    d) dekoracja
    świeży lubczyk
    starty wędzony ser

Krem z kalafiora z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. Ser wędzony ścieram na tarce. Orzechy prażę na suchej patelni. Kalafiora zalewam wodą i gotuję aż zmięknie. Następnie blenduję razem z wodą w której się gotował i 3 łyżkami mleka, na gładki krem. Przelewam z powrotem do rondelka i dodaję masło oraz trójkącik sera topionego. Mieszam aż się rozpuści. Zupę doprawiam odrobiną gałki, soli i pieprzu.

    Przelewam ją do miseczki. Na środku układam makaron, posypuję prażonymi orzechami i wędzonym serem oraz lubczykiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy