Krem z kalafiora z mascarpone

0 (0 ocen)

Pyszna i lekka zupa z kalafiora jest niezwykle kremowa dzięki dodatkowi mascarpone

Składniki:


  • 1 średni kalafior
    3 młode ziemniaki
    3 łyżki mascarpone
    50 ml śmietany 30%
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    sól ziołowa
    pieprz biały
    gałka muszkatołowa
    0,5 pęczka koperku

Krem z kalafiora z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Młode ziemniaki oskrobać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i gotować. Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do ziemniaków. Gotować do miękkości warzyw.

    Mascarpone, śmietanę i mąkę wymieszać razem w kubku. Wlać do garnka.

    Całość zmiksować blenderem na gładki aksamitny krem.

    Doprawić solą ziołową, pieprzem białym do smaku i dużą szczypta gałki muszkatołowej. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Część wsypać do zupy, zamieszać.

    Gorącą zupę rozlać do miseczek, posypać pozostałym koperkiem, można podawać z grzankami

Komentarze

Podobne przepisy