krem z kalafiora i pory z nutą wędzonki, sera pleśn i imbiru

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszna rozgrzewająca zupa krem z kalafioru i pory z boczkiem i serem pleśniowym, idealna na chłodne dni bo nic tak nie rozgrzeje jak chili i imbir.Odrobina jasności na talerzu w te ponure dni.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WARZYWA:
    - kalafior biały, nieduży: 1 sztuka
    - por (tylko biała część): 1 sztuka
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - marchewka: 1 sztuka
    - seler: 1 plaster
    - pietruszka natka: 1 pęczek
    - czosnek (ząbek): 2 ząbki
    PRZYPRAWY:
    - kostka rosołowa: 2 sztuki
    - imbir: 2 szczypty
    - gałka muszkatołowa: 2 szczypty
    - płatki chilli: 2 szczypty
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 szczypta
    DODATKI:
    - boczek surowy wędzony: 2 plastry
    - ser plesniowy "Lazur" blue: 2 plastry
    - woda: 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z kalafiora i pory z nutą wędzonki, sera pleśn i imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do litra wody wrzucamy seler, lisc laurowy czosnek, płatki chili i kostki rosołowe, gdy woda sie zagotuje wrzucamy różyczki kalafiora , ziemniaki i marchewke pokrojone w kostke
  • 2. w międzyczasie na łyżce oliwy podsmażamy por pokrojony w talarki, gdy sie zeszkli dodajemy do garnka z gotującymi sie warzywami
  • 3. na tej samej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiamy pokrojony w kostkę boczek, gdy będzie już pięknie brązowy odklładamy na talerz z ręcznikiem papierowym tym samym sposobem odsączając nadmiar tłuszczyku
  • 4. w tym czasie warzywa powinny być już miękkie , wyciągamy liść laurowy ściągamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera
  • 5. tak przygotowany krem ponownie stawiamy na malutkim ogniu, dodajemy 3/4 boczku, ser pleśniowy , po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej, gotujemy jeszcze przez chwilkę by wszystko sie przegryzło, ser rozpuścił a boczek pozostawił swój wędzony smak, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
  • 6. nie pozostaje nic innego jak rozlać do miseczek i cieszyć się jej smakiem ;)
    można udekorować pozostawionym boczkiem, świeżą pietruszką i np grzankami
  • 7. SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować