Przepyszna rozgrzewająca zupa krem z kalafioru i pory z boczkiem i serem pleśniowym, idealna na chłodne dni bo nic tak nie rozgrzeje jak chili i imbir.Odrobina jasności na talerzu w te ponure dni.
Krem z kalafiora i pory z nutą wędzonki, sera pleśn i imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do litra wody wrzucamy seler, lisc laurowy czosnek, płatki chili i kostki rosołowe, gdy woda sie zagotuje wrzucamy różyczki kalafiora , ziemniaki i marchewke pokrojone w kostke
2.w międzyczasie na łyżce oliwy podsmażamy por pokrojony w talarki, gdy sie zeszkli dodajemy do garnka z gotującymi sie warzywami
3.na tej samej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiamy pokrojony w kostkę boczek, gdy będzie już pięknie brązowy odklładamy na talerz z ręcznikiem papierowym tym samym sposobem odsączając nadmiar tłuszczyku
4.w tym czasie warzywa powinny być już miękkie , wyciągamy liść laurowy ściągamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera
5.tak przygotowany krem ponownie stawiamy na malutkim ogniu, dodajemy 3/4 boczku, ser pleśniowy , po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej, gotujemy jeszcze przez chwilkę by wszystko sie przegryzło, ser rozpuścił a boczek pozostawił swój wędzony smak, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
6.nie pozostaje nic innego jak rozlać do miseczek i cieszyć się jej smakiem ;)
można udekorować pozostawionym boczkiem, świeżą pietruszką i np grzankami
Komentarze