Krem z kalafiora

0 (0 ocen)

Nawet mój synuś niejadek skusił się na miseczkę

Składniki:

  • 1 średni kalafior
    3 średnie marchewki
    1 większa pietruszka (korzeń)
    1/2 średniego selera
    koperek
    1 ząbek czosnku
    1l bulionu drobiowego lub warzywnego
    sól
    pieprz cytrynowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    świeżo otarta gałka muszkatołowa

Krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do garnka. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy i dorzucamy. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Zdejmujemy z palnika, wyjmujemy ziele i listek laurowy. Miksujemy blenderem. Zagotowujemy ponownie i wyłączamy.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym, gałką muszk. Wyciskamy ząbek czosnku i około łyżki pokrojonego koperku i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy