Krem z groszku i marchewki z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybka, pożywna, pyszna, a przy tym efektownie wyglądająca, jest jedną z ulubionych zup mojego męża.

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie (400 g) mrożonego groszku z marchewką
    1 litr wody
    1 kostka rosołowa
    3 łyżki śmietany 18%
    1-3 łyżki puree ziemniaczanego w proszku
    opakowanie grzanek klasycznych
    garść pestek dyni
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    pieprz, sól

Krem z groszku i marchewki z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę z groszkiem zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Śmietanę rozprowadzamy kilkoma łyżkami wody z gotujących się warzyw, wlewamy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
  • 3. Chwilę studzimy, następnie dokładnie miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek groszku. Dodajemy 1-3 łyżek puree ziemniaczanego w proszku w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 4. Krem podajemy z grzankami oraz zarumienionymi na patelni pestkami dyni.

Porady

Krem najlepiej smakuje z klasycznymi grzankami, ale dobre są też grzanki czosnkowe, ziołowe czy groszek ptysiowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy