Krem z fenkuła i białych warzyw

0 (0 ocen)

Zupa ugotowana z samych białych warzyw oprócz świetnego smaku i aksamitnej konsystencji ma również piękny kremowy kolor.

Składniki:

  • koper włoski – 2 szt.
    ziemniaki - 2 szt.
    seler – 1/2 szt.
    pietruszka - 1 szt.
    cebula – 1 szt.
    mały por /tylko biała część/ - 1 szt.
    czosnek – 1 ząbek
    kminek – 1/4 łyżeczki
    ziele angielskie – 1 szt.
    pieprz biały świeżo mielony – do smaku
    sól morska – do smaku
    śmietana kremówka – 1/2 szk.
    bulion warzywny – 2 szk.
    oliwa – 1 łyżka
    masło – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z fenkuła i białych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, umyć i pokroić na części, nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, bo zupa będzie miksowana. W garnku na oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną cebulę, smażyć przez chwilę często mieszając, dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć od czasu do czasu mieszając, a następnie wlać bulion i dodać pozostałe warzywa. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Zupę zdjąć z gazu do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjąć z zupy ziele angielskie i zmiksować ją blenderem na gładki krem.
  • 3. Garnek z zupą postawić na gazie, podgrzać, wlać śmietanę i w razie potrzeby jeszcze raz doprawić do smaku
  • 4. Zupę podawać z grzankami z białego pieczywa posypaną świeżym majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Koper Pietruszka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować