Krem z dyni, zupa z dynii

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna sycąca i rozgrzewająca jesienna zupa.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała dynia ( po pobraniu ok 700 g)
    2 ziemniaki
    2 marchewki
    1 litr bulionu ( domowy lub z kostki rosołowej)
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy cytryny
    0.5 łyżeczki zmielonego imbiru w proszku
    0.5 łyżeczki chilli
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
    Ok 100 ml słodkiej śmietany 30%
    2 łyżki oliwy / oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem z dyni, zupa z dynii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wiekszym garnku na rozgrzanym tluszczu podsmazyc pokrojona w kostke cebule i czosnek . Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę.

    Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Dynię, ziemniaki, marchewki przełożyć do garnka i chwile podsmażyć razem z cebulą. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
    Nastepnie dodać śmietanę i zupę zblendowac na gładki krem
    Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, chilli , solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
    Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, parmezanem. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować