Dynia zawiera dużo cennych składników mineralnych i witamin, których nie traci w czasie gotowania i do tego jest smaczna, dlatego warto przygotowywać z niej posiłki dla dzieci.
45 min
Składniki:
oczyszczony miąższ dyni – 200 g
bulion z mięsa indyka bez kości - 1/2 l
marchewka - 1/2 szt.
pietruszka – 1/2 szt.
sól – do smaku
pieprz – do smaku
mleko modyfikowane – do smaku
Krem z dyni dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować bulion przygotowany z mięsa indyka bez kości, wrzucić obraną, umytą i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Chwilę gotować, a następnie dodać pokrojony miąższ dyni. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Mleko modyfikowane przygotować zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Wlać do zupy taką ilość mleka modyfikowanego, żeby miała pożądaną konsystencję i smak.
Komentarze